Kedilerde Arka Ayakların Tutmaması ve Titremesi

Kedilerde Arka Ayakların Tutmaması ve Titremesi

Kediler insanların en yakın hayvan dostları arasında yer alıyor. Patili dostların sağlıklı bir yaşam sürmeleri istense de kimi zaman sağlık açısından sorunlar yaşadıkları görülebiliyor. Kedilerde arka ayakların tutmaması ve titremesi patili dostlarda görülebilen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Kimi zaman arka ayaklarında güçsüzlük nedeniyle kedilerin ayaklarını sürüyerek yürüdükleri görülebiliyor. Kimi zamansa arka ayaklar hiç tutmayabilir. Felç olarak da adlandırılan bu durumda üzerine basması ve yürümesi mümkün olmaz.

Bu rahatsızlığın boyutu ve nedenlerinde farklılıklar bulunur. Bundan dolayı tedavisi de farklı olarak yapılır. Kedinizde böyle bir rahatsızlığın olduğunu fark etmeniz halinde ihmal etmemeli ve mümkün olan en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Unutulmamalıdır ki erken teşhis hayat kurtarır sözü kediler için de geçerlidir. Kedilerde arka ayakların tutmaması ve titremesi nedenleri oldukça fazladır. Veterineriniz kedinizi detaylı olarak muayene eder ve gerekli olması halinde tahliller yaparak tedavi programını planlar.

Kedilerde Arka Ayakların Tutmamasının Nedenleri

Kedilerde arka ayakların tutmamasının nedenleri oldukça fazla olmakla birlikte unutulmaması gereken nokta, bunun önemli bir sorundan kaynaklanıyor olabileceğidir. Kolayca tedavi edilebilen bir nedeni olduğu gibi cerrahi müdahaleye de gerek duyulabilir. Kedilerde arka ayakların tutmaması sonradan ortaya çıkabileceği gibi doğumdan itibaren yaşadığı bir sorun da olabilir. Bu sorun her kedi cinsinde ve her yaşta ortaya çıkabilir. Kediniz cinsi ve yaşı ne olursa olsun bu sorunu yaşayabilir ve nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

kedilerde arka ayak gucsuzlugu
  • Trafik kazası, yüksekten düşme gibi travmatik olaylar: Bu tür olaylar karşısında kedilerin yürümesini sağlayan omurgalarında zedelenmeler olabilir. Omurga çatlakları, kırıkları ve zedelenmeleri karşısında omuriliğe baskı artar. Omuriliğe baskının artması sonucu kedinin arka ayaklarında olduğu gibi dört ayağında da güçsüzlük hatta felç gelişebilir.
  • Genetik faktörler: Genetik olarak kedide kas ve sinir güçsüzlüğü ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda ise kedinin arka ayaklarının tutmaması gibi sorunlar yaşadığı görülür.
  • Yaşlılık: Kedinin yaşının ilerlemesi karşısında kas ve iskelet sisteminde zayıflıklar ortaya çıkabilir. Kas ve iskelet sisteminin zayıflaması karşısında ise arka ayaklarda titreme ve tutmama gibi sorunlar görülebilir.
  • Yanlış beslenme: Kedilerin onlar için vitamin ve mineraller açısından zengin özellikte üretilmiş mamaları tüketmeleri gerekir. Böyle olmadığı zamanlarda kedinin potasyum ve kalsiyum oranlarında düşüklük görülebilir. Kedinin bedeninde yetersiz düzeyde potasyum ve kalsiyum olması halinde kaslarında güçsüzlükler olabilir ve özellikle de arka ayakların tutmaması gibi sorunlar yaşanabilir.
  • Eklem iltihaplanması: Atrit olarak da adlandırılan eklem iltihaplanması olan kediler çok fazla ağrı hisseder ve bundan dolayı arka ayaklarında tutmama sorunu oluşabilir.
  • Omurilik enfeksiyonları: Kedilerin ayaklarının tutmasını ve yürümesini sağlayan organları omurga ve omurilikleridir. Omurilik enfeksiyonları yaşanması halinde ise kedinin arka ayaklarının tutmaması sorunu ortaya çıkabilir.
  • Tümörler: Kedilerin omuriliklerinde oluşan tümörler sebebiyle sinir sistemine baskı oluşur. Bundan dolayı da kedinin arka ayaklarında güçsüzlük ve tutmama sorunu ortaya çıkabilir.
  • Zehirlenmeler: Kedinin karşılaşacağı toksinler ve zehirler onun çeşitli sorunlar yaşamasına neden olur. Kedinin zehirlendiğini ortaya koyan en önemli belirtiler arasında arka ayaklarının tutmaması da bulunur.

Bu saydıklarımız en fazla görülen nedenler arasında yer alır. Bunun yanında kedilerde arka ayakların tutmaması farklı nedenlerden de kaynaklanıyor olabilir. Kedinizde böyle bir sorun olması halinde onu veterinere götürmelisiniz. Bu sorunun nedenini veterineriniz tespit eder ve tedaviyi de buna uygun olarak planlar.

Kedilerde Arka Ayakların Tutmaması ve Titremesi Belirtileri

Kedilerde arka ayakların tutmaması ve titremesi çoğu zaman ani olarak ortaya çıkmaz. Zaman içinde gelişir ve dikkatli olmanız halinde belirtileri erkenden fark ettiğiniz takdirde tedavisinin de erkenden başlatılmasını ve başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizi dikkatli takip etmeniz ve davranışlarında oluşacak değişikliklerde hiç zaman kaybetmemeniz gerekir. Kedilerde arka ayakların tutmaması belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Hareketlerde zorlanma: Son derece hareketli bir kediniz olmasına rağmen son zamanlarda hareket ederken zorlanmaya başlayabilir. Güçsüz hissedebilir ve hareket etmek istemeyebilir.
  • Denge kaybı: Kediler dengeli olmaları ile ünlüdür ve onlar çok ince zeminlerde dahi yürüyebilirler. Arka ayaklarında güçsüzlük oluşmaya başlayan ve yürürken topallamaya başlayan kediler mutlaka vakit kaybetmeden veterinere götürülmelidir.
  • Ağrı duyması: Kediler sıcakkanlıdır ve sahiplerinin ona dokunmasından ve okşamasından çok hoşlanırlar. Arka ayaklarda tutmama ve titreme sorunu olan kediler ağrı hissi duyabilirler. Bu durumda ona dokunduğunuz anda ağrı duyduğunu belirten tepki verir.
  • Titreme, arka ayaklarda titreklik: Kedinizde daha önce olmayan bir titreme hali ortaya çıkabilir. Arka ayakların üzerine bastığında ve yürümeye çalıştığında titreklik görülür.
  • İdrar ve dışkı kontrolünün olmaması: Her zaman idrarını ve dışkısını kumuna yapan kediniz artık bunun dışında bir davranış gösteriyor olabilir. İdrar ve dışkı kontrolünü kaybetmesine neden olan omurilik sorunları yaşıyor olabilir ve sorun ilerlediğinde arka ayaklarında tutmama sorunu ortaya çıkabilir.
  • Reflekslerinde değişiklikler: Kediler hızlı refleks veren canlılardır. Bunda bir değişiklik olması halinde ise ilerleyen günlerde arka ayaklarında tutmama sorunu ortaya çıkabilir. Arka ayaklarında güçsüzlük başladığında da refleksleri eskisi kadar hassas olmaz.
  • Ani zayıflık gelişmesi: Kedinin arka ayaklarında başlayan ani zayıflama olduğunda bu ilerleyen kas güçsüzlüğü ve arka ayakların tutmamasının önemli bir belirtisidir.
  • Miyavlamaların ağrılı olması: Kediniz ağrı çektiğini ifade eden bir şekilde miyavlıyorsa arka ayaklarında sorun olabileceğini düşünmelisiniz.

Kedilerde Arka Ayakların Tutmama Sorunu İçin Tedavi

Kedilerde yaşanabilecek sağlık sorunları oldukça fazladır. Bunların her birinin dikkatle takip edilerek tedavi edilmesi gerekir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi görülen belirtilerin aslında başka hastalıklar yatıyor olabilir. Tedavinin başarısı için rahatsızlığın gerçek nedeni mutlaka tespit edilmelidir. Bunun için kedinizi veterinere götürdüğünüzde size bazı sorular soracaktır. Bu sorulara doğru cevaplar verebilmek adına kedinizi dikkatle gözlemlemelisiniz.

kedilerde arka ayaklarin tutmamasi ve titremesi

Kedilerde arka ayakların tutmaması için tedavi yöntemi altta yatan nedene bağlı olarak veteriner tarafından planlanır. Altta yatan nedenin tespiti için öncelikle kedi fiziksel olarak muayene edilir. Gerekli durumlarda röntgen, ultrason, kan tahlili gibi yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerle elde edilen veriler değerlendirilir. Kedinin sağlığına kavuşması için gerektiği durumlarda cerrahi müdahale de yapılabilir.

Veteriner tarafından hazırlanan tedavi programının başarısında sizin de rolünüzün önemli olduğunu unutmamalısınız. Örneğin veteriner tarafından verilen ilaç tedavileri olduğunda düzenli olarak kedinizin içmesini sağlamalısınız. Fizik ve rehabilitasyon tedavisi uygun görülmüşse düzenli olarak uygulanması gerekir. Kedinizin acı çekmemesi için ağrı kesicilerini ihmal etmemelisiniz.

Kedilerde arka ayakların tutmaması gibi sağlık sorunlarının yaşanması halinde tedavinin başarısı için sizin de evde almanız gereken önlemler bulunur. Bunlar arasında özellikle hijyen ön planda yer alır. Kedinin hijyenik bir ortamda yaşaması onu olası pek çok rahatsızlıktan koruyacaktır. Kedilerin kesinlikle ev yemekleri ile beslenmemesi gerekir. Onlar her ne kadar sizin yediğiniz yiyecekleri yeme konusunda istekli olsalar da buna izin vermemelisiniz. Onlar için üretilmiş olan vitamin ve mineraller açısından zengin mamaları vermelisiniz.

Unutulmaması gereken, her kedinin özel olduğu ve planlanacak tedavinin de ona uygun olduğudur. Bunun için kedinize özel tedavi programı hazırlanır ve dikkatle uygulanması gerekir. Kedinin sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olması için onu gözlemlemeli ve rahatsızlık yaşadığından şüphe etmeniz halinde hemen veterinere götürmelisiniz. 

Yorum yapın

amca sözleri -nikah fotoğrafı altına yazılacak sözler - toruna güzel sözler-Tavuklar ne yer- civciv isimleri